duckling hill exhibition

edited_MG_7199

The people of Duckling Hill exhibition and publication are the result of a research on a self organized public space in Hong Kong. The project was initiated by Parallel Lab with students from the School of Design, Hong Kong Polytechnic University.

edited Duckling-Hill-site-mapedited duckling-hill-plan-21

Duckling Hill is a 150 meters high mount of rocks and trees emerging from the compact and standardized mass of Tseung Kwan O living Estates. Despite the constant pressure of urbanization, a growing group of hikers and elderly has elected the site as their preferred buffer zone for early morning exercise, gathering or silent contemplation. Gradually they have implemented a series of informal installations including shelter, stairs, rubbish bin and savage planting, a very soft way to appropriate the hill and giving it a strong status and unique identity.

Since 2006 however, the Government has been clearing the people’s “illegal" infrastructure and heritage. In 2013, Parallel Lab and students from the School of Design of Hong Kong Polytechnic university became aware of this and began recording and studying the situation in Duckling Hill. The research focused on both the physical and the metaphorical relationship the people had with the hill. Dialogue also intensified between the walkers, Sai Kung District Council, Sheung Kung Hui Tseung Kwan O Aged Care Center, Students from Hong Kong Polytechnic University and the designers at Parallel Lab.

duckling-hill-conceptual-diagrams

duckling-hill-section

The exhibition presented at the Innovation Tower, HK Poly U (Hung Hom) showcased a photographic reportage of the hill, its people and their DIY installations. The exhibition catalogue (40 pages color, Chinese-English) had been distributed for free. The aim of the project was to raise the public awareness on the conflict between government planning and the people’s need in matter of public space in Hong Kong.

Download press kit HERE

(http://www.parallellab.com/works/duckling-hill/)

edited _MG_7318

edited DSCF9808

edited_MG_7342crop

edited_MG_7202

edited DSCF9805crop

date of exhibition: sep 2015
location: 
gallery b/c, jockey club innovation tower (block v), polyu, hk
company: parallel lab

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star